בשנים האחרונות, אנו עדים למגמה עולמית של שינוי ביחס לקנאביס. יותר ויותר מדינות מכירות בפוטנציאל הרפואי והכלכלי של הצמח ומשנות את החקיקה בהתאם. לקראת שנת 2025, ישנן מספר מדינות שכבר הכריזו על לגליזציה מלאה של קנאביס, הן לשימוש רפואי והן לשימוש פנאי. במאמר זה נסקור את המדינות המובילות בתחום הלגליזציה העולמית ונבחן את המודלים השונים שאימצו.
צפון אמריקה – חלוצת הלגליזציה העולמית
קנדה הייתה המדינה המערבית הראשונה שהחליטה על לגליזציה מלאה של קנאביס ברמה הפדרלית בשנת 2018. עד 2025, המודל הקנדי הפך לאחד המודלים המוצלחים בעולם, עם תעשייה מפוקחת היטב המייצרת הכנסות מס משמעותיות למדינה. בארצות הברית, למרות שקנאביס עדיין אסור ברמה הפדרלית, יותר מ-25 מדינות אישרו שימוש חוקי מלא בקנאביס עד 2025, ביניהן קליפורניה, קולורדו, ניו יורק, מישיגן ואילינוי.
מקסיקו הצטרפה אף היא לרשימת המדינות עם לגליזציה מלאה, לאחר תהליך ארוך של רפורמה חקיקתית שהחל בהחלטת בית המשפט העליון בשנת 2018 והבשיל לכדי חקיקה מקיפה ב-2023. עד 2025, מקסיקו פיתחה מסגרת רגולטורית מקיפה המאפשרת גידול, הפצה ושימוש בקנאביס תחת פיקוח.
אירופה – מודלים מתקדמים של רגולציה
במלטה, לוקסמבורג וגרמניה, קנאביס הפך לחוקי לחלוטין עד 2025, עם מודלים שונים של אסדרה. גרמניה, כלכלת הענק של אירופה, אימצה מודל מקיף של לגליזציה שכולל מכירה במרכזי הפצה מורשים ואפשרות לגידול עצמי מוגבל. פורטוגל וספרד הרחיבו את מדיניות הדה-קרימינליזציה שלהן לכדי לגליזציה מלאה, תוך יצירת תעשייה מפוקחת הדומה למודל של יין ואלכוהול.
הולנד, שהייתה חלוצה במדיניות הסובלנית כלפי קנאביס עם מודל ה"קופי שופ", השלימה את המעבר ללגליזציה מלאה עם הסדרת שרשרת האספקה המלאה – מהגידול ועד למכירה הקמעונאית, מה שסגר "פרצה אפורה" ארוכת שנים במודל ההולנדי.
אמריקה הלטינית – מובילה את השינוי החברתי
אורוגוואי, שהייתה המדינה הראשונה בעולם שחוקקה לגליזציה מלאה של קנאביס בשנת 2013, המשיכה לשכלל את המודל שלה. עד 2025, הצטרפו אליה ארגנטינה, צ'ילה וקולומביה עם מודלים שונים של לגליזציה, המדגישים צדק חברתי ופיתוח כלכלי של אזורים כפריים.
בברזיל, לאחר שנים של דיונים, אושרה לגליזציה חלקית המאפשרת שימוש אישי וגידול עצמי מוגבל, עם מערכת רישוי למכירה קמעונאית בפיקוח ממשלתי.
אסיה והמזרח הרחוק – שינויים הדרגתיים
תאילנד הפתיעה את העולם כשהפכה למדינה הראשונה באסיה שהכריזה על לגליזציה מלאה של קנאביס ב-2022, ועד 2025 פיתחה תעשייה משגשגת המשלבת תיירות, רפואה מסורתית ושימושי פנאי. בדרום קוריאה ויפן, קנאביס רפואי הפך לחוקי לחלוטין, אם כי השימוש לפנאי נותר מוגבל.
בישראל, כל מה שצריך לדעת על קנאביס רפואי כבר זמין לציבור הרחב, עם מערכת מתקדמת של מרשמים ואספקה. עד 2025, ישראל הרחיבה את החקיקה לאפשר שימוש מוגבל למטרות פנאי, תוך שהיא ממשיכה להוביל את העולם במחקר קנאביס רפואי.
אוקיאניה – מודל רגולטורי חדשני
ניו זילנד, לאחר משאל עם קרוב ב-2020, אימצה בסופו של דבר מודל לגליזציה מדורג שהושלם עד 2025. אוסטרליה, שהחלה עם לגליזציה של קנאביס רפואי, הרחיבה את החקיקה למספר מדינות ומחוזות שבהם הותר השימוש לפנאי תחת רגולציה קפדנית.
אפריקה – התעוררות כלכלית
דרום אפריקה ולסוטו היו חלוצות הלגליזציה באפריקה, כאשר מרוקו, המייצרת היסטורית את חלק הארי של החשיש בעולם, הסדירה את התעשייה שלה עם דגש על ייצוא קנאביס רפואי ומוצרי CBD. גאנה וזימבבואה אימצו גם הן מודלים של לגליזציה עם דגש על פיתוח כלכלי חקלאי.
סיכום: עידן חדש של מדיניות קנאביס
עד שנת 2025, יותר מ-30 מדינות ברחבי העולם אימצו מדיניות של לגליזציה מלאה או חלקית של קנאביס. המגמה העולמית ממשיכה לנוע לכיוון של גישה מבוססת-מדע, המכירה הן בסיכונים והן בפוטנציאל הרפואי והכלכלי של הצמח. עם זאת, ההבדלים בין המודלים השונים של רגולציה מדגישים את החשיבות של התאמה תרבותית וחברתית של מדיניות הקנאביס לכל מדינה ומדינה.
בשנים הקרובות, צפויות עוד מדינות להצטרף לרשימה זו, תוך למידה מהניסיון המצטבר של המדינות החלוצות בתחום. המעבר העולמי ממדיניות של הפללה למדיניות של רגולציה מסמן שינוי פרדיגמה היסטורי ביחס לקנאביס ולמדיניות סמים בכלל.